Alışveriş sepetiniz boş!
Kaya Tuzu Çeşitleri Nelerdir? İşin aslı kaya tuzu çeşitlerine girmeden önce, kaç çeşit tuz vardır ve bu tuzlar nasıl temin edilmektedir? Sorusuna cevap vererek bu konuyu anlatmak daha doğru olacaktır. Uğruna savaşların yapıldığı, asker maaşlarının tuzla ödendiği ve tarihte altın kadar değerli olan tuzun günümüzde doğal olmayan türleri de yapılmaktadır.
Kaya tuzu sodyum klorürün mineral formudur. Onun en büyük özelliği herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadığı gibi, tuz madenlerinden olduğu gibi çıkarılıp sofralarda da olduğu gibi kullanılmasıdır. Kendi içinde kalitelere ayrılan kaya tuzuna geçmeden önce tuz nedir kaç ve kaç çeşit tuz vardır? Sorusuna geçelim
Tuz insan vücudunun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gerekli bir besin maddesidir. Vücudumuzda protein, yağ, karbonhidratlar ve su ile birlikte, kalsiyum, fosfor, sodyum, klorür, potasyum, kükürt, magnezyum gibi iyonlar bulunur. Bunlardan sodyum, klorür, potasyum ve kalsiyum iyonları vücudun elektrolit dengesini sağlar.
Bu iyonların insan vücudunda belirli bir değerden az veya fazla olması elektrolit dengeyi bozacağından vücutta bir takım rahatsızlıklara neden olmaktadır. Sözü edilen iyonlardan sodyum ve klorürü bir arada tuzda bulmak mümkündür. Aşağıda tuzun çeşitlerini inceleyelim:
İnce öğütülmüş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş, fabrikasyon işlemden geçmiş rafine tuz olarak tanımlanır. Kimyada sodyum klorür olarak adlandırılan sofra tuzu, saf hâldeyken %40 sodyum ve %60 klorür iyonlarından oluşur. Sofra tuzu olarak tüketime sunulacak tuzların üretiminde temel olarak topaklanmayı önleyici maddeler ve ürünün kategorisine göre iyot sağlayıcılar ilave edilmektedir.
Sofra tuzu iyotlu ve iyotsuz olmak üzere iki çeşittir. Hiç durmadan akabilen sofra tuzu, içerdiği topaklanmayı önleyici kimyasallar yüzünden akar. Gerçek bir kaya tuzu katkısız ve doğal olduğundan topaklanma oluşur ve durmadan akmaz. Modern tıbbın ve uzman doktorların sakıncalı bulduğu, bu yüzden de tüketilmemesi gerektiği söylenen tuz bu tuzdur.
Dünyamızın en büyük tuz rezervlerini denizler oluşturmaktadır. Deniz tuzu, deniz suyunun derin olmayan kaplarda güneş ve rüzgârın etkisiyle kurutularak kristalleşmesi ile oluşur. Deniz tuzu üretiminde genelde herhangi bir kimyasal kullanılmamaktadır. Son yıllarda kaya tuzunda olduğu gibi deniz tuzu tüketiminde de bir artış görülmektedir Fakat deniz tuzunda, denizin kirliliğine göre ağır metaller çıkarılan tuzu da etkileyebilir. Lakin kalite olarak sofra tuzundan kaliteli olduğu tartışmasız bir gerçektir.
Kaya tuzu ülkemizde ve dünyada, yerin binlerce metre altındaki madenlerde büyük bloklar halinde çıkarılan tuzdur. Bu tuz güneş görmemiş, hiçbir kimyasal etkiye maruz kalmamıştır. Kalitesi bulunduğu bölgeye ve içerdiği elementlere göre değişir. Nitekim herkesin yakından tanıdığı Himalaya tuzu buna örnek gösterilebilir. İçerdiği demir mineralinin fazla olması nedeniyle tuzun rengi pembedir. Himalaya tuzu kimi yerlerde bu özelliğinden dolayı pembe tuz olarak bilinir.
Çankırı tuzunda da demir vardır. Kaya tuzlarının hepsinde demir ve toplamda vücuda faydalı 84 element vardır. Tuzun kalitesini bu elementlerin dağılımı belirler. En kaliteli kaya tuzunda bu elementlerin oranları dengelidir. Dengeli bir dağılımı olan Çankırı kaya tuzu, bu yüzden dünyanın en kaliteli kaya tuzudur.
Öte yandan kaya tuzu kalitesi kendi içinde rengine ve büyüklüğüne göre de tasnif edilir. Sitemizde bulunan tuzların tamamı kaya tuzudur. Fakat büyüklüklerine, renklerine ve kalitelerine göre tasnif edilmişlerdir. Sitemiz üzerinde dört çeşit kaya tuzu mevcuttur. Bu kaya tuzları aşağıdaki gibidir.
Bu tuz çankırı kaya tuzu madenlerinden çıkarılan ve iri parçalar halinde bulunan tuzdur. Bu tuzu alanlar ihtiyaç duydukları yerlerde, iri parçalar halinde kullanabildikleri gibi, kendileri küçük parçalara ayırıp, öğüterek de kullanabilirler. Özellikle turşu yapımında bu tuzu iri parçalar halinde kullanmayı tercih edenlerde bulunabilmektedir.
Tamamen doğal olan ve hiçbir kimyasal işleme tabi olmayan bu tuz 84 mineralli tuzdur. Himalaya tuzu gibi dengesiz bir mineral dağılımı da yoktur. Çankırı tuzu olması nedeniyle 84 mineral tuzun içinde dengeli bir şekilde dağılmıştır. Granül tuz ve toz kaya tuzu bu tuzun küçültülmesi veya toz haline getirilmesiyle elde edilir.
Bu tuz kaya tuzunun leblebiden biraz daha küçük bir şekilde öğütülmesiyle elde edilen tuzdur. Kaya tuzundan imal edilir. İri parçalı kaya tuzundan kalite olarak hiçbir farkı yoktur. Bu tuzu seramik başlı tuz değirmenleriyle ve muadil ürünler yardımıyla öğüterek sofralarda kullanabilirsiniz. Ayrıca bu tuzu, yaptığınız turşular içinde kullanabilirsiniz. Nitekim en iyi turşu kaya tuzuyla yapılan turşudur.
Rafine tuzlara en çok benzeyen tuz, bu tuzdur. Çünkü rafine tuzlar gibi toz halindedir. Fakat bu tuz kaya tuzunun öğütülerek un haline getirilmesiyle oluşturulur. Fabrikada üretilen rafine tuzlar gibi toz halinde olmasına rağmen, granül tuz gibi 84 mineral barındırır. El değirmenleriyle el değmeden öğütülerek tuz haline getirilir. Fabrikasyon tuzlar gibi sürekli akmaz. Zamanla tuzda topaklanma meydana gelir. Bu topaklanma tuzun fabrikasyon bir tuz olmadığının önemli kanıtlarındandır.
Işık suyu da denen tuz bu tuzdur. Diğer bir adı da halit mineralidir. Kaya tuzlarının içinde en kaliteli olan tuz bu tuzdur. Rengi yoktur. Şeffaf bir formda bulunur. Bu tuzda da 84 mineral mevcuttur. Tuz solesi denilen sıvı tuz bu tuzla yapılır. Enerji kaynağı olan, sole tuzu aynı zamanda vücutta bulunan ve ödem dediğimiz şişkinlik yapıcı suyu da vücuttan atan etkiye sahiptir.
İstisnasız sitemizde bulunan kaya tuzlarının tamamı 84 minerali barındırdığı gibi, hepsinin ortak faydaları bulunmaktadır. Zaten bu kaya tuzları aynı kaya bloğundan imal edilir. Sadece büyüklükleri itibariyle birbirinden ayrılırlar. Bir tek sole tuzu, farklı olandır. Fakat sole tuzu ve diğerlerinin aşağıdaki faydaları ortaktır:
Dünyanın tertemiz olduğu bir zamanda oluşmuş, üzerinde birikmiş toprak tabakası altında, hiç kirlenmeden günümüze kadar korunmuş kaya tuzunun malumunuz üzere en büyük özelliği mikrop barındırmaması, radyasyon yayan ortamlarda radyasyonu emmesi ve kaya tuzundan mamul duvarların radyasyon geçirmemesidir.
Deniz ve göl tuzları gibi içeriğinde zararlı olan ağır metaller barındırmayan kaya tuzu, oldukça geniş bir tüketim alanına sahiptir. Yemek sanayinde, ekmeklerde, evlerde, yemek ve salatalarda hemen hemen her alanda güvenle kullanılabilen kaya tuzu margarin ve tereyağı üretiminde de değerlendirilir.
3 Yorum
Merhaba kolay gelsin. Sofralık tuz almak istiyorum. Tuzlar Çankırı dan çıkarılan kaya tuzundan mı yapılıyor? Saklama (son kullanım) süresi ne kadardır.? Bilgi verirseniz sevinirim. Hayırlı işler.
Merhabalar. Evet tuzlarımız, Çankırı kaya tuzundan yapılmaktadır. Tuz bozulmaz ve kokmaz, istediğiniz süre boyunca saklayabilir ve kullanabilirsiniz. Fakat nemli ortamlarda tuzun nemlenebileceğini unutmayın.
Ben yemeklerde bile granül tuzu değirmende öğüterek kullanıyorum. Nedense en ideal ve sağlıklı olanının bu olduğunu düşünüyorum.
Bir Yorum Yaz